hits

september 2017

Se forbi sirkuset

Det er bare et døgn igjen av årets valgkamp. Det er min første som heltidspolitiker og jeg er skuffet. Jeg forstår bedre enn noen gang hvorfor mange vil ta avstand fra politikk og jeg frykter mer enn noen gang at flere velger sofaen foran valglokalet.

Hvorfor? Fordi de største nyhetssakene innenfor temaet politikk har ikke handlet om politikk. Det har vært om meningsmålinger, kommentarer til meningsmåling, hvilke parti skal samarbeide med hverandre, statsministerkandidatene og regjeringsmedlemmer.

Det gjør meg veldig provosert! Jeg vet ikke om en eneste ungdom som har meldt seg inn i et parti basert på meningsmålinger. Men jeg kjenner utrolig mange ungdommer som har engasjert seg og valgt parti fordi de har en hjertesak og er opptatt av hvordan Norge kan bli et bedre land å bo i.

Jeg har savnet politikken i årets valgkamp. Det skal sies at møtene med mennesker har vært fantastiske. Skoledebattene har på tross av sitt dårlige rykte for sirkus og show, vært en arena hvor politikk formidles på en enkel og uformell måte. Det er ikke disse møtene eller arenaene jeg kritiserer i dag. Det er først og fremst den sentrale offentlige debatten hvor meningsmålinger, personer og regjeringssamarbeid har fått råde uhemmet. 

Vi engasjerer oss ikke for meningsmålinger eller samarbeid med andre partier. Vi engasjerer oss for å gjøre folks hverdag bedre! 

Politikk er ikke personer eller målinger, det er bare små deler av det store bildet. Det store bildet er sakene og verdiene partier går til valg på. Om du sliter med å bestemme deg for parti vil jeg anbefale deg å stole på politikken det partiet legger frem, ikke bolkene i partilederdebattene som handler om hvem som vil samarbeide med hvem eller hvem som gjør det bra eller dårlig på meningsmålinger.

Hvorfor har jeg og 2000 andre ungdommer valgt å bli medlem i Senterpartiet? Det er mulig å fortelle uten å angripe andre partier eller henge ut enkeltpolitikere. Vi kjemper for politiske saker:

1. Uansett hvor du og dine bor i Norge skal du ha gode muligheter og grunnleggende velferdstjenester nær deg.
2. Det viktigste en stat gjør er å sørge for at folk er trygge. Da trenger vi politi og sykehus nær folk, et sterkt forsvar og ren matproduksjon. 
3. Stemmen din skal ha betydning og mer makt skal flyttes fra sentralmakta og Brussel til folk lokalt. Sp sier nei til EU og nei til tvang når kommuner og fylkes skal slås sammen.

Politikk er ikke sirkus, det er hverdagen din. I alt fra hva du betaler i skatt, hva du mener om barnehagen lokalt eller Norges rolle i verden. Når du stemmer må landets mektigste ta stilling til ditt standpunkt og stemmeseddelen du legger i valgurnen. De må høre på hvilken retning du ønsker for landet vårt.

Selv om politiske partier og media har feilet i å gjøre politikk engasjerende for de som ikke allerede har tatt et standpunkt, så har du som velger mulighet til å korrigere. Ikke la sirkuset, meningsmålingene og persondrama avgjøre hvilket parti du stemmer på. Bruk stemmen din på politikken.

Godt valg!